Jooli
FIN / ENG

UUTEEN SUUNTAANBlogi: Joolin tiimin lähityöviikko Kreikassa – miten meni?


04.10.

Syyskuun puolivälissä pakkasimme läppärimme ja lähdimme Joolin tiimin ”lähityöviikolle” Kreikkaan. Vaikka ajatus työnteosta uima-altaan reunalla kutkutteli ihanasti, pyöri päässä myös kysymyksiä. Toimiiko siellä netti? Ehdinköhän tehdä muuta kuin töitä? Mitä jos meillä menee toisiimme hermot?

 

Kyllä, myös Kreikassa pääsee internetiin! Ensimmäinen käytännön vinkki etätyöreissun suunnittelussa liittyy majoituspaikan valintaan. Monilla varaussivustoilla voi määrittää, että kyseessä on työmatka, jolloin järjestelmä osaa ehdottaa vaihtoehtoja, joissa on hyvät työskentelytilat ja tietysti se tärkein – toimiva nettiyhteys. Vuokraamamme villa onneksemme palveli tarpeitamme mainiosti ja etäpalaverit Suomeen sujuivat moitteettomasti.  

 

Matkakohteemme, Kissamoksen kylä Kreetan saarella osoittautui kaikin puolin oivalliseksi valinnaksi; aikaeroa ei ollut, matka lentokentälle oli kohtuullinen ja tunnelma autenttinen. En tiedä, miten vilkasta Kissamoksen kujilla on pahimpana sesonkina, mutta nyt saimme nauttia kävelyretkistä oliivilehdoissa ihan keskenämme, muutamaa tuttavallista kulkukoirakaveria lukuun ottamatta. Ajankohta osui muutenkin nappiin. Syyskuun puolivälissä Kreetalla riitti vielä lämpöä ja jopa tiimin maakravut (= minä) uskaltautuivat pulahtamaan mereen.

 

Aurinkoenergiaa ja vapaa-aikaa

Lähdimme matkaan keskiviikkona ja palasimme takaisin tasan viikon päästä. Lentojen aikatauluttaminen viikonlopuille olisi varmaan ollut järkevintä työtehokkuuden kannalta, mutta tällä ajoituksella ehdimme myös nauttia kunnolla matkakohteesta. Viikonloppu oli pyhitetty rentoutumiselle ja retkeilylle, mikä oli todella hyvä ratkaisu! Maanantaikaan ei tuntunut yhtään maanantailta, kun pää oli tyhjennetty työajatuksista viikonlopun veneretkellä ja uuden viikon sai aloittaa kirkkain mielin.

 

Pyrimme ottamaan ilon irti ympäristöstä myös arkipäivisin. Aloitimme päivät kukin tavallamme; reippailu vuorille, pulahdus mereen tai aamupala kuistilla. Uima-altaan reunalle kukaan ei tainnut läppärin kanssa uskaltautua, mutta workshoppailimme ulkoilmassa ja taidettiin yksi kehityspalaverikin pitää rantavedessä lillutellen. Aurinkoenergian vaikutuksen huomasi parhaiten työpäivän jälkeen. Kun koti-Suomessa olisi tehnyt mieli pötkähtää sohvalle, oli nyt energiaa lähteä tutkimaan tienoota ja metsästämään kylän parasta moussaka-annosta.

 

Kommellukset vahvistivat tiimihenkeä  

Yksi reissumme tärkeimmistä motiiveista oli hyvän tiimihengen ylläpitäminen ja kasvattaminen. Sen ajatuksen pohjalta alun perin syntyikin Susannan lanseeraama termi ”lähityöviikko”. Tavallisessa arjessa teemme paljon töitä etänä, joten reissussa meillä oli harvinaisen paljon aikaa kasvokkaisille keskusteluille ja yhteiselle ideoinnille.

 

Jännitys siitä, että meneekö meillä toisiimme hermot, oli ihan turha. Vaikka olimme paljon yhdessä, vuokraamassamme asunnossa oli riittävästi tilaa kaikille tehdä töitä ja myös olla omassa rauhassa. Kukin sai osallistua tai olla osallistumatta vapaa-ajan aktiviteetteihin oman fiiliksensä mukaan. Kuitenkin lähes joka ilta kaikki halusivat lähteä yhdessä illalliselle ja viettämään vapaa-aikaa porukalla.

 

Uskon, että matka vahvisti meidän tiimiämme. Matkustaessa sattuu ja tapahtuu aina jotain ennalta-arvaamatonta. Sen lisäksi, että ehdimme panostaa yhdessäoloon työn ja vapaa-ajan merkeissä, viikkoon mahtui kaikenlaisia sattumuksia. Nämä kommellukset ja niistä yhdessä selviäminen vahvistivat me-henkeä ja ongelmanratkaisukykyämme tiiminä. Olipa kyseessä sitten pienen ja vikkelän sisiliskoparan hätistäminen ulos talosta tai eksyminen paluumatkalla Helsinki-Vantaalle.

 

Vinkit työviikon järjestämiseksi ulkomailla:

  • Majoitusta varatessa huolehdi nettiyhteyden toimivuudesta; monilla varaussivustoilla voi määrittää, että kyseessä on työmatka, jolloin sivusto tarjoaa keskimääräistä paremmin nettiyhteyksin varusteltuja vaihtoehtoja
  • Jos kohteessa ei ole mahdollisuutta varsinaisiin toimistotiloihin, varmista työrauha valitsemalla majoituspaikka, jossa kaikille löytyy rauhallista tilaa työskennellä yksin ja yhdessä
  • Ajoittamalla matkan sesongin ulkopuolelle säästät sekä rahaa että vältyt pahimmalta turistipaljoudelta
  • Suunnittele viikon työt mahdollisimman hyvin etukäteen ja laadi kirjallinen ohjelma, jotta kaikilla on sama käsitys työ-, vapaa- ja matka-ajasta, niiden kirjaamisesta sekä matkakorvauskäytännöstä
  • Varmista verotuskäytäntö, jotta vältyt yllätyksiltä ja matkaa ei tulkita esimerkiksi verotettavana palkanlisänä
  • Varmista yrityksen vakuutukset ja ohjeista matkalle lähtijöitä tarkistamaan myös henkilökohtaiset matkavakuutuksensa
  • Varaa tarpeeksi aikaa myös vapaa-ajanviettoon, niin saat matkasta enemmän irti
  • Kun matka kestää viikonlopun yli, esimerkiksi keskiviikosta keskiviikkoon, paluu normaaliarkeen on pehmeämpi ja työtkin voi olla helpompi järjestää, kuin jos olisi koko viikon yhtäjaksoisesti pois
  • Hyvät kulkuyhteydet ovat sitä tärkeämmät mitä isommasta porukasta on kyse
  • Omakustanteisia ruokailuja ja muita yhteisiä maksuja varten kannattaa ladata puhelimiin esim. WeShare- tai Splitwise-sovellus, jonka avulla raha-asioiden sumpliminen käy helpommin 


Lue Susannan aiempi blogikirjoitus matkan suunnittelusta > 

 

Erottaudu. Auta asiakasta. Näy ja kuulu. Uskalla. Kerro tarina. 

 

Iina Tiihonen

markkinointiviestinnän tuottaja

iina.tiihonen@jooli.fi

p. +358 (0)44 7265737


Takaisin uutisiin